Himahella: Runebergintortut Fredrikan tapaan




Fredrikan tortut kostutetaan rommilla tai konjakilla. 

Kaupunkilegendan mukaan runebergintorttu syntyi porvoolaisen kokkisodan seurauksena. Kansallisrunoilijallamme oli makeannälkä ja kotikaappi oli kuiva herkuista. Niinpä J. L. Runebergin vaimo Fredrika pyöräytti miehelleen leivokset vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista. Panipa niihin omenahillosilmän ja koristeli komeuden sokerivesikuorrutuksella.
Tämä Himahellassa leivotut Fredrikan tortut ovat vähän tuhmat, joten katso omalla vastuullasi. 



Runebergin tortut Fredrikan tapaan
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl piparkakunmuruja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
1-2 tippaa karvasmanteliöljyä
TÄYTTEEKSI:
1-1 1/2 dl vadelmahilloa
KOSTUTUS:
1 dl vettä
2 rkl sokeria
½ dl tummaa rommia, konjakkia tai jaloviinaa 

tai
2 dl omenamehua/glögijuomaa
KORISTEEKSI:
vadelmahilloa
vaaleanpunaista sokerikuorrutetta
tomusokeria
Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan yhdessä maidon kanssa. Lisää varovasti pari tippaa karvasmanteliöljyä.
Jaa taikina paperisiin tai voideltuihin metallivuokiin. Silikoninen muffinivuoka on myös hyvä vaihtoehto. Paina sormella taikinaan syvennys ja pane nokare vadelmahilloa kuoppaan.
Paista leivonnaisia 200-asteisessa uunissa keskiritilällä 15-20 minuuttia 5. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää alkoholi. Kostuta kuumat tortut rommivedellä.
Pane jäähtyneiden leivosten keskelle vadelmahilloa, pursota sokerikuorrutteella rengas hillosilmän ympärille. Viimeistele tortut ennen tarjoilua puuteroimalla ne tomusokerilla.

Jälkikirjoitus: 
Facessa on tullut kyselyitä alkoholittomista kostutusvaihtoehdoista, joten lisäsin ne ohjeeseen. Rommi- tai punssiesansseja voi tietty käyttää, mutta myös omenamehu on hyvä vaihtoehto. Itse pohdiskelin glögitiivisteen käyttöä alkoholin asemesta. Sitä en kokeillut, mutta makumaailma sopisi varmasti torttuihin. 



Kommentit

Näitä on luettu