Terveisiä Kroatiasta: Dalmatialainen mustekalasalaatti

Olin lokakuussa ystävättärieni kanssa lomamatkalla Kroatissa, Bracin saarella. Ihastuimme kaikki dalmatialaiseen keittiöön ja sen yksinkertaisesti herkullisiin antimiin. Kaiken perusta kun oli hyvät raaka-aineet. Mustakalasalaattikin sisälsi vain marinoituja mustekaloja, keitettyjä perunakuutioita, punasipulia ja kastikkeena oli vinaigrette. Blondin keittiössä syntyi vähän tuunattu versio, mutta Kroatia ja sen merelliset maut olivat vahvasti mielessäni salaattia duunatessa.

Pakastettuja mustekalanpoikasia ostin joulunalla Heinon tukusta 8,95 e/kg. Siitähän se ajatus sitten lähti.


Dalmatialainen mustekalasalaatti

500 g pakastettuja mustekalanpoikasia
1 sitruuna
1 punainen chili
½ dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa 
rouhittua mustapippuria
6 perunaa (Rosamunda)
oliiviöljyä, suolaa, pippuria, Provencen yrttejä
1 punasipuli
200 g pakastepapuja
2-3 rkl silputtua korianteria/lehtipersiljaa

Sulata mustekalat ja kuivaa talouspaperilla. Leikkaa mustekalat isohkoiksi suupaloiksi, ne kutistuvat hieman kypsentäessä. Huuhtele kylmällä vedellä.
Valmista marinadi halkaisemalla chili, poista siemenet, Kuumenna puolet oliiviöljystä ja lisää  hienonnetut valkosipulit sekä chili pannulle. Lisää  hetken kuluttua öljyyn mustekalat. Paista mustekaloja muutama minuutti sekoitellen ja kumoa sitten tarjoilukulhoon. Purista mustekalojen päälle yhden sitruuunan mehu ja rouhi päälle reilusti suolaa. Rouhi myös hieman mustapippuria ja lorauta päälle loput oliiviöljystä. Sekoita. 
Pese ja lohko perunat veneiksi. Pyöräytä ne öljyn ja mausteiden sekoituksessa ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uuninpannulle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Kuori ja suikaloi punasipuli.  Hienonna korianteri/persilja. Sekoita perunat, sipuli, sulatetut pavut ja yrttisilppu mustekalojen joukkoon. 
Tarjoa lämpimänä tai vaihtoehtoisesti anna maustua vielä muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.








Juomavinkki: Dalmatialaisen mustekalasalaatin seuraan sopii kreikkalainen, Assyritiko-rypäleestä tehty, aromikas ja hapokas valkoviini, Assyrtiko 2013, 10,66 e.



Bracin saarella nautimme niin kauniista maisemista kuin dalmatialaisista herkuista.



Kommentit

Näitä on luettu